Ιστορίες προσφύγων

Ήταν τέλη Σεπτέμβρη του 1923, όταν οι πρώτες οικογένειες, πρόσφυγες από τον Γαλατά και την Καλλίπολη, έφτασαν με καΐκι εδώ, στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, γυρεύοντας τόπο να εκατασταθούν. Η περιοχή ήταν χωράφια και βάλτος. Μέσα στους επόμενους μήνες κατέφθασαν κι άλλοι πρόσφυγες από την Ερυθραία και την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Τα κουνούπια, τα άγρια ζώα και ο παγωμένος βαρδάρης ήταν μερικές από τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν μόλις έφτασαν εδώ.

Ένα  από τα projects  του 1ου Γυμνασίου Περαίας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την άφιξη των πρώτων προσφύγων στην Περαία. Με υλικό που συγκεντρώσαμε από το 2016 στα πλαίσια πολιτιστικών προγραμμάτων. Με το υλικό αυτό δημιουργήσαμε βίντεο με σύντομες ιστορίες στα ελληνικά και στα αγγλικά και αφίσες με qr codes που σε παραπέμπουν σε αυτά τα βίντεο. Τις αφίσες τοποθετήσαμε ήδη στην πλατεία της Περαίας και στο μνημείο προσφύγων, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν τις επόμενες μέρες στον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο παλιό Δημοτικό της Περαίας και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, δίπλα στον πλάτανο του Πανδίρη, ώστε να ενημερώνονται, κάτοικοι & επισκέπτες για την ιστορία του χωριού μας. 

Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων ήταν οι: Αβραμίδου Φωτεινή, Ζόπτσης Βαγγέλης, Ζώη Ελένη, Μαντζάρη Ελένη, Ξυλά Ελένη

Τα βίντεο που μπορείτε να τα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους, έχουν μεταφραστεί και στα αγγλικά, ενώ σε αφίσες που τοποθετήθηκαν στα παραπάνω σημεία, μπορεί ο επισκέπτης να σαρώσει το qr code και να δει το βίντεο.

Σχολείο και εκπαίδευση

School and education

Η αποβάθρα και η πλατεία

Τhe pier and the square

Μνημείο προσφύγων

Refugees monument

Μεταμόρφωσης του Σωτήρα

Metamorphosis of Jesus the Savior

O γερο πλάτανος θυμάται

The old sycamore remembers